Az 5 legnépszerűbb háziállat a világon

portrait-of-happy-young-woman-with-puppy-pixabay.jpgHúsvét környékén ideiglenesen, és eléggé felelőtlenül, a házi nyúl házikedvenccé válik. De az év egyéb részében is sokan hódolnak a kis kedvencek tartásának. Kutyák, macskák versengenek az gazdik kegyeiért. Pedig sehol sincsenek ezek az állatkák a világ legnépszerűbb házikedvenceihez képest. Íme a legkedveltebbek.

A művelt - Tarajos gőte
A kultúrlények nagy kedvence. Képes megtanulni Goethe műveket kívülről és azokat a saját, illetve a környezete szórakoztatására előadni. Ha már unjuk, hogy a vendégek érkezésekor mindig a gyereknek kell zongoraművekkel produkálnia magát (vagy a gyerek unja, vagy a vendégek unják), akkor tökéletes választás egy gőte. Intelligens, művelt és kiváló társalkodó. Sznobok sem fognak csalódni benne.
michaela_wenzler_pixabay_tarajos_gote.jpg

A cuki - Dumbo polip
1941-ben a Dumbo című rajzfilm bemutatáskor még gyerekcipőben járt a műanyag játékok gyártása. Viszont a Disney-nek már akkor is fontos volt a merchandising, és mivel az élő kis elefántok felnőtt méretükben már nem igazán fértek el egy átlag család otthonában, valami kisebbre volt szükség. Így alkották meg laboratóriumi körülmények között ezt a cukiságbombát, amely azóta is töretlen favoritja a vízi állatok szerelmeseinek.
dumbo_polip.jpg

A hasznos - Szajga antilop
Ez a párosujjú patás négylábú a figyelmet azzal érdemelte ki, hogy képes tisztítani a vizet. Tekintettel arra, hogy természetes élőhelyein korábban igen szennyezett volt a víz, kifejlődött benne egy direkt átfolyásos tisztító rendszer, a hagyományos emésztőszervei mellett. Az ormánya segítségével, a bal orrütegével szívja fel és a jobb orrüregében öklendezi vissza a folyadékot. Az így nyert víz, ivásra alkalmas, forrásvíz tisztaságú. Emellett elég ránézni az arcára, süt róla, hogy a legbecsületesebb állat, egy cseresznyét sem tudna ellopni a fáról. Hasznos és etikus élőlény, ezért is imádják oly sokan.
saiga-antelope-pictures-e1480508107225-1024x576.jpg

A sportos - Szervál
A nevéből következtethetünk, hogy kimagasló labdaérzékkel rendelkezik ez az eredetileg főként szavannákon élő ragadozó. Nem véletlen, hogy hivatásos sportolók előszeretettel választják edzőpartnerüknek. Roger Federer profi teniszező egyenest lecserélte az edzőjét egy szerválra, és ez 15 Grand Slam győzelmet hozott neki. Egyébként nem csak a szervája kifogástalan, de a tenyerese is. Fontos tudni róla, hogy veszteni nem tud, - mármint nem Federer -, hanem a szervál. Ha vesztét érzi, akkor az ütőjét földhöz vágja, a karmait kiengedi és támadásba lendül, egy röptével elintézi az ellenfelét.
756px-serval_thoiry_19802_wikipedia.jpg

A mindenevő - Ewok
Réges-régen, a birodalmi erők megszállásakor, ewokuálni kellett a fajukat az Endor bolygóról, így kerültek Földünkre. Ellentétben a kutyákkal és macskákkal, szezonálisan nem hullajtja a szőrét, ezért allergiások is bátran tarthatják. Primitív nyelvezettel kommunikál, lakhelyére kevésbé igényes, szolidan büdös és alacsony termetéhez képest igen erős. Akár nyersen is megeszi az apróbb állatokat, mint hörcsög, pocok, gyík, aranyhal, pinty, és táplálkozásai szokásait tekintve mindenevő. Multifunkcionális ételhulladék őrlőként kiváló háziállatra lelhetünk benne.
ewok.jpg

Nem véletlen, hogy a felsorolt élőlények a legnépszerűbbek. Egytől egyig nagyszerű és különleges társai az embernek. Aki nem hiszi, az járjon utána, és próbálja ki. Persze felelős állattartóként.