Ezért volt idén annyi szúnyog!

_pixabay.jpgAz idei nyáron feltűnően sok és mérges szúnyoggal találkozhattunk. A nyirkos és nedves időre fogtuk, de most kiderült, hogy ezért nem csak a természet volt a felelős.

Az Országos Vérellátó Szolgálat folyamatosan azon fáradozik, hogy megoldja az ország minél zavartalanabb vérellátást. Minden igyekezetük ellenére azonban ki vannak szolgáltatva a véradók aktivitásának. Ezt a függőséget elkerülendő, az intézetben hosszabb ideje dolgoztak már egy projekten, amely idén teszt jelleggel elindulhatott. Speciálisan vérgyűjtési céllal kitenyésztett és kiképzett szúnyogat vetettek be.

Az ihlet az ukrán származású Szergej Szívocskin szúnyog idomártól ered, aki korábban cirkuszi akrobataként dolgozott, ám egy súlyos sérülést követően, már nem térhetett vissza a porondra. Ekkor kezdett el bolhákkal foglalkozni. Alacsony termete tette lehetővé, hogy beilleszkedjen a bolhacirkusz apró világba, és idővel megtanult kommunikálni a rovarokkal. Később más rovarok és bogarak betanításában is részt vett. Többek között nevelt poloskákat, böglyöket, hangyákat, legyeket, szentjánosbogarakat, lepkéket de még radírpókot is. A mai napig rendszeresen alkalmazzák őt a filmvilágban rovar idomárként. Olyan alkotásokban működött közre, mint A légy, a Bogaras Joe, a Csillagközi invázió, A Hangya, vagy a Vizipók-Csodapók.
mosquitoe-1548975_1920.jpgFő specialitásává azonban a szúnyogok váltak, ezek az igen harcias, vérengző és nehezen megzabolázható teremtmények. Amikor az OVSZ megkereste egy tudományos együttműködéssel, hogy keressen megoldását arra, hogyan lehetne az emberiség szolgálatába állítani őket, örömmel vállalta a feladat nyújtotta kihívást. Éveken át laboratóriumi körülmények kutatta a célnak legmegfelelőbb fajt, majd házi méhekkel keresztezve nemesítésbe és idomításba kezdett. Csak az elmúlt évben sikerült megvalósítani a méhkaptárok mintájára kialakított vérkaptárok kialakítását illetve elérni azt, hogy a szúnyogok célirányosan le is szállítsák ezen egységekbe az összegyűjtött vért. Mivel a kísérletek biztatóak voltak, úgy döntöttek, ebben az évben élesben is bevetik a vérszerző szúnyogokat.

Az első tapasztalatok ígéretesek. Az OVSZ-nek sikerült a vérkészletek mennyiségét 23 %-al emelni a nyár folyamán. Ez a vártnál sokkal jobb eredmény. Ezen felbuzdulva az intézmény ugyan némi finomhangolással és fejlesztésekkel tovább működteti a programot. Ilyen változtatás például, hogy jövőre jóval nagyobb tömegben bocsátja útjára az egyedeket, számolva azzal, hogy sok közülük áldozatul esik a küldetésének. A végső cél, hogy ezzel a módszerrel 100 %-ban biztosítsák a hazai vérszükségletet. A népszerűsítés végett a mottójukat is megváltoztatják, az új jelszavuk a következő lesz: „Hagyd, hogy csípjenek, ezzel mentsél életet!”

 

 

Ha csípted ezt a posztot, akkor nyomj egy like-ot.

(Fotók: Егор Камелев, Pixabay)