A klímaváltozás áll egy falunyi ember rejtélyes eltűnése mögött

winterseitler_landscape-2090495_1920.jpgMegoldódni látszik a rejtély, amely hetet óta lázban tartja a közvéleményt. A nyár végén kezdődtek azok a megmagyarázhatatlan és titokzatos eltűnések, mely során egy falu szinte teljes lakossága szó szerint felszívódott.

Az egyik legészakabbra fekvő településünkön, Szántódhotykaderesen történt mindez. Tekintettel arra, hogy egy igen kis falucskáról van szó, Leheng Ernő polgármester az első eseteket követően aggodalmát fejezte ki, hogy az őszi önkormányzati választásra nem maradnak szavazók. Ezért amilyen gyorsan csak lehet felállított egy ad hoc bizottságot a probléma feltárására. A nyomok egyértelműen a templomba vezettek. A kámforrá vált lakosok mindegyike a templomban járt utoljára, ám onnan soha többé nem tért haza. Imád Kozma a helyi katolikus püspökfalat elmondása alapján, ő találkozott utoljára az eltűnt személyekkel.

A vizsgálat kiderítette, hogy a történtekért a nagy hőség és a mise bor felelős. Az ízes nedűt évek óra Berúg Tamás, pálinkafőző és húsdaráló, a vidék megbecsült táplálkozási tanácsadója és élelmiszeripari vállalkozója szállítja a hitközösség részére, mindenki megelégedésére. Idén azonban valahogy erősebb lett az erjesztés, és ez, valamint a szélsőségesen meleg időjárás okozta kölcsönhatás során az emberek köddé váltak. Az alkohol a vérbe jutva kémiai reakcióba kezd, és a felszívódása közben elindít egy párolgási folyamatot a szervezetben. Az elmúlt hetek forróságában az emberi szervezet alapjában is jóval több vizet párologtatott el. Figyelembe véve, hogy testünk 60-70%-a víz, az alkoholnak vízhajtó hatása van, és az extrém meleg miatti fellépett a már említett interakció, a lakosok egyszerűen elpárologtak a templomból kijövet. Hazaindultak a mise után, de nem maradt belőlük semmise.
marion_wunder_desert-279862_1920.jpgMegkérdeztük szakértőnket, Bél Flóra, kulináris illuminátort, hogy valóban lehetséges-e mindez? Elmondása szerint nem ismeretlen ez a jelenség. Eddig az Egyenlítő környéki forró égövi helyeken fordult elő, hogy nagyobb italozás közepette szinte egész kocsmányi ember elpárolgott. Néhány absztinens túlélő elbeszélése által derült fény erre a szörnyű természeti jelenségre. Hazánkban erre eddig nem volt precedens. De a történtek jól mutatják, hogy a klímaváltozás folyományaként, a jövőben számítanunk kell, az ilyen esetek elszaporodásra. Nem csupán elszigetelt és bizonyos országokat érintő speciális probléma ez, hanem globális fenyegetettség. 

A rejtély feltárását követően végül sikerült Szántódhotykaderes maradék lakosait megmenteni. A magas alkohol fokú misebort lecserélték egy alkoholmentes csipkebogyó szörpre, amely színében, ízében és állagában tökéletesen megfelel vallási rituálék céljaira. Az ottaniakról biztosan nem mondhatjuk el, hogy bort isznak és vizet prédikálnak. És nem is veszik nyomuk a templomból hazafelé.

 

 

Fotók: winterseitler, Marion Wunder