Világrengető tudományos felfedezés az ember származásáról

longhorn-beetle-3345655_960_720.jpgFinn tudósok, Maki Kaurismuki és Björn Jonagold, fantasztikus felfedezést tettek, amikor egy isten háta mögötti Északi-tengeri szigeten Antasklaskirun-on kutatták a helyi élővilágot. A sziget teljesen elzárt a külvilágtól, ezért is nyújt a tudománynak végtelen tárházát az ott élő fajok tanulmányozáshoz. A két elkötelezett tudós azonban álmában sem gondolta volna, hogy amit találnak az radikálisan felforgatja az evolúcióról eddig alkotott elképzeléseinket.

Ebben a háborítatlan mikrokozmoszban békésen megférnek egymás mellett a legkülönbözőbb életformák, mint a mikrobák, baktériumok, élősködők, rovarok, bogarak, használt autókereskedők és a férgek. Ebben az elszigetelt környezetben találtak rá egy apró, eddig ismeretlen rovarra, amelyről a kutatás közben kiderült, jóval közelebbi rokonságot ápol az emberrel, mint a majmok. Leginkább a cincérre hasonlít, ezért el is keresztelték Cerambycidae Humanának. A nagyjából 12 cm-re megnövő példányok rendszeresen felágaskodnak a hátsó lábukra, kedvelik a kábel tv-t, eladósodnak, a focitól és a shoppingolástól extázisba esnek, évenként adóbevallást készítenek, demokráciában élnek, a vezetőiket szavazással választják, és főként a nyári időszakban sokat grilleznek.

Táplálkozás tekintetében, ahogy cincér rokonaik, mindenevők, de kiemelten szeretik a salátát tzatziki öntettel, a petrezselymes burgonyát, és a fitness croissant. Jelentős figyelmet fordítanak a vonalaikra és az egészségükre, ezért sokat sportolnak, különösen az olyan extrém sportok kötik le őket, mint a fára mászás, bázisugrás illetve a freestyle síelés. Kommunikációs eszközük rendkívül fejlett, egyben egyszerű, telepátia útján kommunikálnak egymással. Rajonganak a művészetekért, mint a zene és a színház. A megfigyelési korai fázisban kiderült, hogy agyuk felépítése kísértetiesen hasonlít az emberekére. A kitinpáncéljukhoz közvetlenül kapcsolódik az agytörzsük, majd erre épülve és tovább tagolódva, megtalálható a kisagy, a középagy és a kerékagy. Ráadásul agyuk különböző területei különböző funkciókért felelnek.
man-3579185_960_720.jpg

Kaurismuki, aki egérkísérlet specialistaként legutóbb a Medical Journals-ban megjelent cikkében már sok vitát váltott ki azzal a kijelentésével, hogy: „azok az egerek, amelyeket vasalóval kivasalunk sokkal előbb elpusztultak, mint amelyeket nem.", újabb nagy vihart kavaró megjegyzést tett, miszerint: "ha bebizonyosodik, hogy a most felfedezett cincér fajjal közelebbi rokonságot mutatunk származásilag, akkor választ kaphatunk arra a kérdésre is, miért hemzsegnek köztünk a gerinctelen emberek”. Tudós kollégái máris hevesen tiltakoznak a teória ellen, de azt elismerik, hogy valószínűleg teljesen új alapokra kell helyezzük az emberi faj eredetét.

A majmok eddig sem szívesen vállalták az emberrel való közös ős tudományosan alátámasztott eszméjét, így ők kitörő örömmel fogadták az új fejleményeket, hogy nem vagyunk a rokonaik. A bogarak azonnal petíciót nyújtottak be, amelyben visszautasítják ennek a képtelen gondolatnak még a feltételezését is. Szerintük mindennemű hasonlóság az emberek és köztük csupán a véletlen műve, a két kutatót az adatok meghamisításával vádolják és minden módon elhatárolódnak attól, hogy az embereket családtagként tartsák számon. Ha kell akár a nemzetközi bíróságokig is elmennek az igazuk bizonyítása végett.

A vizsgálatok jelenleg is folynak, de hosszú út vezet majd annak a lezárásáig, hogy akkor most kinek is vagyunk a rokonai. És ha pont is kerül az ügy végére biológiailag, jogilag még bármi megtörténhet azt követően is.