Az egérből lett patkány meséje

Azaz, hogyan falt fel mindenkit a Disney.
cultura-mickey-mouse-steamboat-willie-1928.jpg

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy cuki kis egerecske. Ez az édes kicsi egérke, a gyerekek nagy kedvence, Mickey egér, aki már a 90 éves születésnapját ünnepli. Ráadásul tulajdonosa, a Disney egyre másra ontja magából a kasszasikereket. Ebből az emelkedett apropóból tanulságos megnézni, hogy a Disney, a minőségi családi szórakoztatás bölcsője, hogyan alakult át az elmúlt években egy mindent felfaló kisgömböccé, vagy más megközelítésben egy média szörnyeteggé. A jelképévé vált aranyos egeret felváltotta egy ronda patkány, amely határtalan élvezettel teszi rá mindenre a mancsát, amiben pénzt szimatol. Nem ám úgy, mint az édi bébi gasztro rágcsáló Rémy, hanem mint egy vérengző rancor. A közízlés és a tömegszórakoztatás meghatározó, de megkérdőjelezhető színvonalú alakja lett a stúdió. Az öreg Walt kreativitásra és újdonságokra nyitott fele most forog a sírjában, az üzletemberi oldala pedig békésen alussza évezredes álmát.

Ez azért nem egyik napról a másikra történt, mint Gregor Samsa ocsmány bogárrá változása, ez egy hosszadalmas folyamat, amely jelenleg is tart. Mára jutottunk el oda, hogy lassan az egész amerikai filmvilágot bekebelezi, és átformálja a maga giccsesen üres látványvilágává. Valamikor a Disney valóban egyet jelentett a nívós szórakoztatással. Az animációs filmjei magas kimagaslók voltak és bemutatásuk élmény számba mentek. Aztán beköszöntött a VHS korszak és új ajtó nyílt a szórakoztatás piacán. Már nem csak a kényelmes mozik privilégiuma volt a filmvetítés, hanem az otthoni nappalié is. A filmnézés új aspektusa növelte a felvevőpiac igényeit, amelyet a gyártók igyekeztek is kielégíteni. Megkezdődött a mozgóképes tömegtermelés a szó legszorosabb értelmében. Kétes minőségű alkotások ezrei özönlötték el a tékák polcait. Ebben nem csak a Disney volt a ludas, mert a megváltozott filmnézési szokásoknak ő csak haszonélvezője volt, de ha az ő termékeit vesszük, akkor jól példázzák ezt az Oroszlánkirály folytatások vagy az Aladdin 2.
aladdin.jpgEgy fontos választóvonal volt 2012-ben a Star Wars jogok felvásárlása. Ebben még, a fénykardos Mickey egér mémek ellenére, felsejlett némi lehetőség. Lucas akkora már saját maga taposta meg a művét, annyira, hogy inkább lábsaga lett, mint patent űropera. Jól tette, hogy megszabadult tőle, ezzel lehetővé tette a vérfrissítést. Ikonikussá vált alkotása kinyílt olyan geek fickók felé, akik felnőttek a legendán, és kellő távolságtartással nyúltak hozzá. Igaz a fanatikus rajongók meg magukhoz nyúltak a végeredmény láttán, de nekik úgysem lehet maximálisan a kedvükre tenni. Néha több tisztelet érkezik olyan alkotóktól, akiknek a fiatalságát jelentette egy film, mint magától a teremtőtől. Jól illusztrálja ezt Ridley Scott és az Alien viszonya, aki szintén földbe állította a saját mítoszát. A 40 éves évfordulóra készülő rövidfilmekben több a kurázsi, mint a mamában, azaz a szülőatyában. De most már az Alienek is a Disney-é, tehát nagyon várós, hogy egy animációs filmben kibújjon Goofy mellkasából az a kis huncut mocsadék. De vissza a témához, mert messze szaladtunk, mint Forrest Gump az Alabamai Greenbow-tól.

A Disney-t egyébként is utolérte a felvásárlási láz, hiszen 2009 óta magáénak mondhatta az igen jól tejelő Marvel Univerzum szép nagy szeletét, amelyet azzal, hogy idén megvette a 21st Century Fox-ot, tovább szélesített. Ezzel hozzájutott más bejáratott franchise-ok jogaihoz is. Végre jöhet a vérben táncoló predator musical, Ralph lezúzhatja John McClane-t, Thornak lehet egy valódi dundi avatárja, és Ellen Ripley összemelegedhet Lando Calrissian-nal. Mindenki ezekre a filmtörténeti jelentőségű eseményekre várt! De itt még nincs vége, mert még az idén útjára indul a Disney+, a saját streaming szolgáltatása, amellyel olyan konkurenseket igyekszik lenyomni, mint a Netflix vagy az HBO Go. Hiába, evés közben jön meg az étvágy. Ide nekem az Oroszlánkirályt is, vallja büszkén a cég filozófiáját.

(Itt jegyezzünk meg egy hazai vonatkozású fejleményt. Pár éve a Disney az illegális filmletöltésekre és az alacsony fogyásra hivatkozva bojkottálta filmjeinek Blu-ray lemezen való magyarországi megjelenését. Ezt a kedves szokását azóta is csak néhány kivételes esetben írta felül. Mivel rövidesen a teljes amerikai filmgyártás az ő kezében lesz, szinte be is zárhatjuk az itthoni HD minőségű lemezkiadást.)
lion_king.jpgEzzel elérkeztünk a jéghegy csúcsához. A fantáziátlanság fénypontja a rajzfilmjeik élőszereplősítése. Hát ez mekkora borzadály! És a legszörnyűbb, hogy a kockáról kockára újra forgatott filmek hozzák a lóvét. Előszereplősnek álcázott steril cgi mozik a Dzsungel könyvétől a Szépség és a szörnyetekig vagy most épp az Aladdinig, amelyekre özönlik a nép és csörög a kassza. Hülyék is lennének nem kihasználni ezt a portfóliót. De attól még ez nem más, mint támadás a jóízlés és a nagybetűs MOZI ellen. Se lélek, se agy, se semmi nincs ezekben a filmekben, csupán a pénztárca nyitogató nosztalgikus érzés. És ez elég. Az egysíkúan elkészített sablonos mozik, a minél befogadhatóbb sémát követik, ezzel formálva a maguk kényére kedvére a közízlést. A végén minden olyan rózsaszínes, giccses, olyan diznis lesz. Hamarosan ebből is kapunk egy újabb szinte halálos dózist, az Oroszlánkirály személyében. Hakuna matata. Hogy matatna máshol.

A Disney elvesztette valamikori báját és a varázsát. Pénzcsináló gépezetté alakult, ahol időnként felbukkan valami említésre méltó - mondjuk egy Karib-tenger kalózai -, hogy aztán a végeláthatatlan folytatások Krakenként húzzák le a mélybe. Közben pedig mindenre rányomta a maga stílusjegyeinek bélyegét. Így vált a mozgókép rágógumijává. Csakhogy a rágógumit előbb-utóbb megunja az ember, mert csak rágja, rágja, de nem jut vele sehová. Idővel se íze, se bűze, és akkor kidobja. A gond az, hogy ha vesz egy másik rágót, azzal ugyanígy jár. Még jó, hogy maradtak kisebb stúdiók, kisebb filmek és art mozik. Amikor elvesztettük a lelkünk, akkor újra felfedezhetjük őket. Addig is, amíg ez a harácsoló médiabirodalom össze nem omlik a saját súlya alatt. Mert ez utóbbi törvényszerű.
mickey.jpg