A FIFA tovább reformálja a focit - A futball vb margójára

football-3475163_960_720.jpgA futball tradícióit tekintve egyike a legnépszerűbb sportágaknak, mégis sok tekintetben sokszorosan le van maradva. Míg például a Forma 1-et a folyamatos módosításokkal mesterségesen próbálják izgalmassá tenni, és nem sikerül nekik, addig a foci képes a maga természetes módján is unalmas lenni. Bár egyszerűségéből adódóan nem igényel túl sok szabálymódosítást, de felbátorodva a videobíró vb-n nyújtotta jó fogadtatásán, a FIFA több izgalmas újítás bevezetését tervezi. Ezekkel is szeretnék jóval mozgalmasabbá és élvezhetőbbé tenni a focit.

Nincs több kezezés. Rengeteg problémát okoz a labda kézzel érintése. Sok esetben kétséges, és nehezen megállapítható, hogy a játékosnak vajon csak véletlenül volt a keze rossz helyen vagy szándékosan használta. Ezt megelőzendő a közeli jövőben új mezek bevezetését tervezik. Ez a ruhadarab megoldás lesz erre a problémára, hiszen el fogja rejteni a focisták karjait, azok a ruha belsejében lesznek lekötözve. Mintegy kényszerzubbony úgy simul majd rájuk, ezáltal a kezek nem fognak többé össze-vissza feleslegesen hadonászni a mérkőzés során. Egy gonddal kevesebb, a szándékos kezezésekért nem kell reklamálni.

Az anyázás megszüntetése. Ha már reklamáció, akkor szeretnék elejét venni a pályán elhangzó sértegetéseknek, illetve a bíróval való vitáknak is. Erre két megoldást fontolgatnak. Az egyik, hogy hangosítást vezetnek be a stadionokban, így élőben is hallható és hallgatható lenne, ki, mit vágott a másik fejéhez. Ezzel egyidejűleg a közérthetőség végett a közvetített meccseken feliratokban is megjelenítésre kerülnek ezek a szóváltások. Talán, a nyilvánosságra hozásukkal visszaszorítható a szóbeli agresszió, az övönaluli lélektani hadviselés. A másik felvetés szerint a játékosok ragtapaszt kapnának a szájukra, ami eleve lehetetlenné tenné a minősíthetetlen beszédet. Egyben meggátolná a szintén hosszú ideje problémát okozó köpködést is. Köztudott, hogy egy-egy vaskosabb slejm igen csúszóssá, azaz balesetveszélyessé teheti a szép zöld gyepet. Ez kettő az egyben megoldás lenne.

A sportszerűség jutalmazása. Már várhatóan jövőre bevezetik ezt az új természetbeni bónuszt. A sportszerű játékosok számára a bíró és a partjelzők jutalomfalatkákat osztogatnak majd meccs közben. Az apró, folyadékot is tartalmazó energiaszelet hatású bogyók, amelyek leginkább egy bon-bonra hasonlítanak majd, és amelyek könnyen szétolvadnak a szájban segítenek a meccs közbeni feltöltődésre és hidratálásra. Ezzel juthatnak plusz erőforráshoz és megerősített állóképességhez a szabályokat betartó játékosok. Természetesen a sárga és piros lapot kapó futballisták nem részesíthetők ebben az előnyben.
truffle-3129644_960_720.jpgÚj elismerés. Teljesen új díj bevezetésén fáradozik a FIFA. Ez lenne a futball Oscar díja, amely az adott szezon legjobb színészijátékát jutalmazná. Minden évben a FIFA gálán az év legjobb labdarúgója elismerés átadásakor kerülne ez is odaítélésre. És természetesen ennek a megszavazása is a szövetségi kapitányok, a válogatott csapatkapitányok, valamint az újságírók által történik meg. Maga a díj egy aranyozott földön fetrengő focistafigurát ábrázoló szobrocska lesz, talapzatán feltűntetve a aktuális év és a legjobb színész felirattal. A tervek szerint a 2019-es gálán kerül első alkalommal átadásra. Amennyiben ez így lesz, az idei vb teljesítmények alapján Pepe és Neymar bizton számíthat jelölésre.

Több gólt! Végezetül ejtsünk szót a legforradalmibb változtatásról, amitől mozgalmasabb meccseket és a mérkőzésenként lőtt gólok számának növekedését várják a szövetségnél. Ennek érdekében egyszerre több labdát hoznának játékba, valamint a kapuk számát is megsokszoroznák. A részletek kidolgozásán jelenleg is dolgoznak laboratóriumi körülmények között, csocsó asztalok és gombfoci készletek segítségével modellezve a lehetséges stratégiákat, olyan korábbi világhírességek közreműködésével, mint Zidane vagy épp Ronaldinho.

Bőven itt az ideje, hogy az újítások, a technikai vívmányok és a tudomány a fociba is felüsse a fejét, hogy egyre intelligensebb és szórakoztatóbb küzdelmeket lássunk. Hajrá FIFA!
trophy-3472245_960_720.jpgHa tetszett ez a poszt, akkor jó neked.