Mit várhatunk az új Predator filmtől?

predator.jpegA napokban befutottak az első előzetesek a várósnak ígérkező, új Predator filmhez. Sok pletyka kering arról, hogy a tesztközönségnek vetített darab nem feküdt, túl viccesre sikeredett, nem volt elég erőszakos, és ezért pótforgatásokkal és újravágással kell rendet tenni, hogy kellően véres, belezős legyen, ezzel felnőjön az 1987-es első filmhez. A rendező személye, Shane Black, mindenképp okot ad a bizalomra. Nem csak azért, mert a filmtörténetben elsők között találkozott a csillagközi vadásszal és mészároltatott le, hanem mert igen egyéni látásmóddal és ismertetőjegyekkel rendelkezik. Nézzük az ő szemüvegen keresztül, mit várhatunk az új Predator epizódtól.

Ünnep lesz. Azoknak biztos, akik már jó ideje epekednek, hogy a vászonra visszatérjen az egyik legfélelmetesebb szörnyeteg. De valószínűleg a filmben mindenkinek, mert Shane Black szinte minden filmje, ha nem az összes, karácsonykor játszódik. Ez az egyik fő fétise, amelyhez erősen ragaszkodik. Bár az előzetes szolid halloween-i hangulatra utal, az ünnep az ünnep, még ha kivételesen nem is karácsony. Mondjuk egy kitépett gerincű télapó azért ütős lett volna. Ho-ho-ho.

Gyerekes lesz. Egy másik nélkülözhetetlen momentum a gyerek, aki a mocskos szájú és züllött gengszterek között is megállja a helyét. És gyerek marad. No, az biztos lesz, mert már a trailerben is látszik, és játszik. Mi mást játszana a drága, mint űrhajósat, pusztítósat, mert neki semmi sem drága. Aztán meg minden valósággá válik. Idetereli az ő kis bárányait, vagyis űrlényeit, akik megtizedelik a kisváros lakosságát. Norman Price smafu ehhez a kölökhöz képest.

Buddy cop hangulat lesz. Rendezőnk mestere az egymást zrikáló párosú haverfilmeknek, ahol van jó zsaru meg rossz zsaru. Még a Vasember 3-ba is sikerült ezt a feelinget átmenteni. Előbb lett haver mozi, csak utána szuperhős film. Szóval akciók dögivel valamint verbális szópárbajok. Ja, és a korhatár besorolástól függően kellő mennyiségű vér, káromkodás, pia és cigi. Ez utóbbi főleg megviseli az álszent Hollywood tüdejét, tűréshatárát. Itt nem lesz határ a korhatár, tehát nagy királyság lesz, ha magánkopók helyett most lesz jó predator, rossz predator felállás. Az egyik végtelen életunt, morci, és másnapos, mert az űrutazás közben elvesztette a trófeáinak nagy részét, és csak vedel, meg dohányzik, míg a másik hidegvérrel próbálja kideríteni, mi a francnak kellett erre a tetű bolygóra navigálódniuk. Reméljük lesznek olyan ütősek a párbeszédeik, mint Riggsnek és Murtaughnak vagy Hallenbecknek és Dixnek. Mielőtt végeznek valakivel megkérdik: "koponya vagy gerinc?".

Robert Downey jr. lesz. A rendező országos spanja, akinek ő rúgta be újra a karrierjét, és aki már a Rendes fickókban is tiszteletét tette, természetesen alig felismerhetően, egy fejbelőtt hullaként. Most sem vízionálunk neki többet, mondjuk egy levágott fejnél. Bár ki tudja, a jogok és a labda a Disneynél, igazán cameozhatna egyet a vasember, és felkoncolhatná ezeket a rútságokat. Vagy fordítva. Lehetne univerzum univerzum hátán. Vagy hátában. Most úgyis trendi univerzumokat építeni meg lerombolni.

A fáma szerint, Blacket 1987-ben a producerek csupán azért vették be színészként a klasszikussá vált Predator filmbe, hogy cserébe kicsit beleírjon a szkriptbe, feljavítsa azt. Erre ő akkor nem volt hajlandó. Most azonban az egész franchise jövőjét a kezébe vette. Reméljük hozza a formáját és egyéni látásmódjával megfűszerezve megint letesz valamit izgalmasat az asztalra.