Képzelt riport - Herendi Gábor Oscar díjas rendezővel

Képzeljük el, hogy Magyarország tovább görgeti sikerszériáját az Oscar történelemben, és újabb filmünket tüntetik ki. A legjobb külföldi film díját Herendi Gábor Valami Amerika 3 című filmje kapja. Az ünnepélyes alkalomból készült interjú a rendezővel alább olvasható.

Képzelt Riporter: - Hogy érzed magad?
Herendi Gábor: - ‎Mámorosan.
K.R.: - ‎Milyen érzés volt, amikor kimondták a neved?
H.G.: - ‎Csodálatos. Igaz, a díjat átadó Benedict Cumberbatch szörnyen ejtette a nevem, de az a tudat nyugtat, hogy én sem tudnám kiejteni az ő nevét.
K.R.: - ‎Először nem is reagáltál. Nem értetted a neved?
H.G.: - ‎Tudod a Dolby Színház akusztikája meg sem közelíti mondjuk a Müpáét, így nagyon rosszul hallottam, amikor szólítottak.
K.R.: - ‎Ha nem bök oldalba a melletted ülő Tom Cruise, akkor talán át sem veszed a díjat.
H.G.: - ‎Valóban, Tom sietett a segítségemre. Ő értette a nevem, és mint kiderült nagy rajongója a sorozatnak.
K.R.: - ‎Olyannyira, hogy azt rebesgetik, a cége megvásárolná a remake jogokat.
H.G.: - ‎Hát erről még korai beszélni, de valóban hosszan beszélgettünk az ünnepséget követő partin. Először azt hittem be akar szervezni a szcientológusok közé, de kiderült az újraforgatásról szeretne egyezkedni. Imádja az eredeti filmeket.
K.R.: - ‎És mi lenne a brand neve odakinn?
H.G.: - ‎Jól mondod, bejáratott, ismert brandről van szó, de Amerikában ezzel a címmel nem élne meg egy mozi. Szerintem inkább „Valami Magyarország” címen kéne futnia, úgy garantált lenne a siker.
K.R.: - ‎Ez igazán eredeti. Te találtad ki vagy Cruise javasolta?
H.G.: - ‎Az igazat megvallva kiderült, hogy Tom két barátjával, Christian Bale-lel és Matthew McConaughey-jel minden évben hálaadáskor összejönnek és együtt újra nézik a szériát. Egy ilyen alkalomkor született az ötlet, hogy megvásárolnák a jogokat. De a címötlet tőlem származik. Szerintem is baromi jól hangzik.
K.R.: - ‎Tényleg. És ők is játszanák a főbb szerepeket?
H.G: - ‎Erre még nem adtam az áldásom. Még rágódom rajta, hogy vajon hitelesen vissza tudják-e adni a Várnai testvérek karaktereit és a köztük lévő dinamikát. Vannak kétségeim a színészi kvalitásaik terén de majd meglátjuk meggyőznek-e.
K.R.: - ‎Mivel?
H.G.: - ‎Mondjuk egy nagy csekkel.
K.R.: - ‎Térjünk vissza a díjhoz. Számítottál rá?
H.G.: - ‎Bevallom igen. Trilógiává duzzasztottuk ezt az eposzi történetet és mind jól emlékszünk, hogy Peter Jackson is a Király visszatérért kapta meg az Oscart. Pedig neki könnyebb dolga volt, mert létezett egy irodalmi alapanyag is, amiből dolgozhatott. Mi mindent a saját fejünkből találtunk ki. Bíztam benne, hogy ezt az óriási kreatív erőkifejtést és munkát honorálja majd az akadémia. És igazam lett.
K.R.: - Ehhez kellett persze az érzékeny témaválasztás is. A testvéri szeretet és önfeláldozás a börtön falain belül is, kivételesen drámai hatású.
H.G.: - ‎Valóban. Készültek már korábban is csontig hatoló börtöndrámák, mint Alan Parker Éjféli Expressze, Eastwood Szökés az Alcatrazból-ja vagy a Pillangó, de mi mind ezek fölé szerettünk volna nőni. Sejtettük, hogy nem lesz könnyű feladat, de ha egy olyan rendező legenda, mint Spielberg odajön a vörös szőnyegen és kezet csókol, akkor már biztosan tudhatod, sikerrel jártál.
K.R.: - ‎Hát igen, ez a kézcsók bejárta a világsajtót a napokban.
H.G.: - ‎Párszor lejátszották, ja. Én is letöltöttem a youtube-ról, szeretném majd otthon nyugodt körülmények közt visszanézni. És kielemezni, hogy Steven elég alázatos volt-e vagy lehetett volna alázatosabb is.
K.R.: - ‎Egyébként nehezen állt össze a harmadik film? Úgy hírlik voltak kihívások a költségvetéssel.
H.G.: - ‎Minden ilyen nagy kaliberű blockbusternél vannak kihívások. De nem estünk kétségbe. A költségek egy részét lóverseny fogadásokból fedeztük a másik felét pedig egy erdélyi üzletember Andi Vajda bocsátotta a rendelkezésünkre. Így lett meg a fedezet.
K.R.: - ‎Fedeztettetek is?
H.G.: - ‎Egy csodás kancát. De az egy másik siker történet.
K.R.: - ‎És mi lesz most?
H.G.: - ‎Most kezdek már kajás lenni, ha végeztünk szívesen bedobnék egy sajtbureszt. Meghívhatnál egyre, végül is nem mindennap kajálhatsz egy Oscar díjas rendezővel.
K.R.: - ‎Megfontolom. De úgy értettem mi a következő lépésed, filmterved?
H.G.: - ‎Ezzel lezártnak tekintem ezt a Valami Amerikás korszakot. Ebben ennyi volt, elvarrtuk és bevarrtuk a szálakat. Új kihívásokra vágyom. Talán most végre valóra válthatom egy nagy álmom és egy régi klasszikus kedvencem új köntösbe öltöztethetem. Modernizálva és a saját szájam íze szerint leforgathatom a Valahol Amerikábant.
K.R.: - ‎Remélem sikerül megvalósítanod, és ennek mi nézők isszuk meg majd a levét. Még egyszer gratulálok, és köszönöm a beszélgetést.
H.G.: - ‎Én is köszönöm... Esetleg egy kézcsókot, ha adnál…


A írás teljes egészében a képzelet szüleménye. Bármiféle hasonlóság élő személyekkel, valós helyzetekkel, nem a véletlen műve, hanem a szándékos szórakoztatásé.